5 krásných nápadů, co vytvořit s dětmi k svátku matek

2

Zdravím Vás, milé maminky, tatínci a všichni, co jste zavítali na tyto stránky :-)

Letos nám svátek maminek připadá na 9. 5. 2021. Je to druhá neděle v květnu. Na mém e-shopu jsem pro maminky připravila několik typů na dárek k tomuto krásnému svátku, najdete je v kategorii Svátek maminek. Den matek je mým nejmilovanějším. Nejen proto, že jsem sama maminka a většinou dostanu krásnou kytici od mého manžela. Největším důvodem, proč jej mám tak ráda je moje vlastní milovaná maminka. Byla to právě moje mamka, která ve mně od mala doslova tvořila úctu k rodičům, tradicím a domovu. S láskou dávala, ale i přijímala dary, obrázky a básničky, které jsme pro ní my vytvořili. Moje mamka má navíc v tomto období i narozeniny a proto k němu neodmyslitelně patří kytička a malý dáreček. Už jako malá holka jsem hrdě vystupovala v programu pro maminky ke dni matek, vázala luční kvítí a tvořila básničky pro tu jedinou a nejlepší. Myslím, že je moc důležité k oslavě tohoto svátku děti vést, aby si v pozdější době vážily zase sebe samé, ať už jsou to kluci nebo holky. Proto jsem pro Vás, milé maminky a tatínci, připravila pár nápadů, jak spolu s dětmi oslavit tento nádherný jarní svátek, a podpořit je ve výrobě dárku pro maminku nebo babičku. Důležíté je, aby jste si společný čas užili a aby si z toho celého procesu tvoření všichni zúčastněni odnesli dobrý pocit.

 

1.) Kamínkový obrázek - na tuto techniku si přišla moje čtyřletá dcera sama, nasbírala si na procházce kamínky, požádala mě o papír a lepidlo a vesele začla tvořit. Později jsem jí pomohla lepit kamínky tak, aby vytvářely obrázek a dodnes nám visí v pokojíčku. Zkuste to, je to opravdu jednoduché.

Potřebujete:

  • malé kamínky cca 0,8 cm délky (oblé nebo hranaté, na tom nezáleží), najdete je někde na hříšti nebo u potůčku,
  • lepidlo Herkules,
  • papír (jakýkoliv, kancelářský, barevný, je to jedno).

kaminkovy

 

2.) Srdce uprostřed barevného obrázku

Velmi jednoduchá technika pro děti jakéhokoliv věku.

Potřebujeme:

  • 2 ks bílého papíru (jeden z nich ideálně vyšší gramáže)
  • nůžky
  • tempery (nahradit lze suchým pastelem, vodovkami nebo akvarelovými pastelkami...)
  • houbičku na nádobí nebo štětec

Postup: Papír nižší gramáže přeložíme napůl a vystřihneme srdce (Začínáme v místě, kde je papír ohnutý a vystřihujeme půlku srdce, když otevřeme papír, dostaneme celé srdce. Můžeme dítěti půlku srdce nakreslit a nechat jej ho vystřihnout). Poté vysřižené srdce položíme doprostřed tvrdšího papíru. Pomůžeme dítěti tak, že budeme srdce držet pořád ve stejné poloze, aby se nepohlo. Dítě pak jednoduše vybarví zbytek tvrdého papíru kolem srdíčka. Může použít houbičku na nádobí a otiskovat pomocí ní temperové barvy kolem srdíčka. Když poté opatrně odstraníme vystříhnuté srdce, dostaneme krásný obraz. Dovnitř můžeme napsat mamince vzkaz, nebo namalovat kytičku. Tato technika může být s dětmi náročná na nepořádek, proto si předem připravte prostředí, rozdělejte ubrus, nachystejte vlhký hadřík na utření rukou a odstraňte z dosahu vše, co by se dalo zničit.

 

IMG_20210224_205307-01_1
   

 

3.) Nebojte se hlíny.

Tady bych chtěla upozornit, že i já jsem se kdysi bála hlíny, až jsem natrefila na Radku Rubešovou (oficiální stránky https://www.radkarubesova.cz/ )a její Tvoření s prožitkem, které vřele doporučuji. Taková hromada nápadů a bezpečné prostředí pro Vás a Vaše děti, kde se neporovnává, nekritizuje a tvoření se užívá. Její knížka Ruce v hlíně nebo kurz Vás povede krůček po krůčku a hlínu si určitě zamilujete Vy i děti. Upozorňuji, že nemáme pec na vypalování, ale ta není ani potřeba. Já pro Vás teď přídávám dva obrázky z našeho tvoření s hlínou, ale u Radky najdete spoustu nádherných nápadů. Rozhodně můžou děti hlínu vykrajovat a tvořit z ní obličeje, zvířátka, srdíčka a všechno možné i nemožné :-) První krok je hlínu pořídit a nebát se jí vytáhnout před dětmi. Potom už to půjde samo, věřte mi.

RUBEŠOVÁ, Radka. Ruce v hlíně: tvořivá keramika pro děti. Praha: Portál, 2016. ISBN 978-80-262-1085-6.

 

hlina  IMG_20210310_101553-01

 

4.) Vemte děti do lesa a nechte je uvázat kytičku z toho, co najdou.

Vemte si však s sebou kyblík s trochou vody, nůžky a provázek. květiny a listy, které rostou volně v přírodě, rychle bez vody vadnou, proto buďte přípraveni. Dejte si pozor, aby děti netrhaly zákonem chráněné květiny, jako konvalinky, koniklece, sasanky a jiné.

IMG_20180411_184654

 

5.) Naučte se spolu s dětmi básničku o mamince. Třeba některou z těchto, nebo si vzpomeňte na nějakou, kterou máte rádi a naučte ji své mládě.

 

Kytička

Má milá maminko,
nejhezčí z maminek,
ty jsi mě balila
z peřinek do plínek.
Ty jsi mě obula
do prvních střevíčků,
z lásky a vděčnosti
nesu Ti dnes kytičku.

 

Počítání

Jedna dva tři čtyři pět

Zpočítám to všechno hned

Pět prstíčků na ruce

Pět kytiček na louce

Pět kuliček v jedné jamce

Utíkejme k naší mamce.

 

Vážu si kytičku

Vážu si kytičku v zeleném háječku

Až si jí uvážu, mamce jí ukážu

Toto je kytička, z malého háječka

Pro Tebe, mamičko, kus mého srdíčka.

 

Krásný den matek všem přeji. :-)